Biserica Adormirea Maicii Domnului - Titan

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Titan

Biserica "Adormirea Maicii Domnului” si "Sfantul Ierarh Spiridon” este amplasata in sectorul 3 al orasului Bucuresti, pe B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 21 A. Data sfintirii locului in vederea constructiei sfantului locas a fost 23 martie 2004. La slujba de sfintire a participat Preasfintia Sa, Preasfintitul Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor, Varsanufie Prahoveanul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, alaturi de parintele Fieraru Nicolae. 

Demersurile pentru obtinerea avizelor necesare obtinerii autorizatiei de construire au inceput in anul 2003. Pentru ca lucrurile sa mearga mai repede, cei doi preoti au impartit sarcinile intre ei alcatuind foarte repede dosarul pentru obtinerea autorizatiei de construire. Aceasta s-a obtinut  cu multa greutate fiind emisa cu nr. 1327 din data de 16.12.2003 de catre Primaria Sectorului 3. Apoi cei doi preoti au facut demersuri catre Centrul Eparhial in vederea infiintarii unei noi parohii in cadrul Arhiepiscopiei Bucurestilor.
 
Astfel ca in Permanenta Consiliului Eparhial din data de 23.06.2004, prezidata de Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist, a fost aprobata infiintarea noii parohii si numirea preotului paroh Fieraru Nicolae, prin Temei nr. 4314 din 01.07.2004. Imediat am instalat un cort de armata, in care am inceput sa slujim.
 
Timp de un an si jumatate am cautat sponsori pentru biserica si am gasit crestini asezati de Dumnezeu in locuri strategice pentru construirea unei biserici. La sfarsitul lunii mai 2005, in timp ce slujeam in cort, am pornit lucrarile de construire ale bisericii. Ne-au sarit in ajutor multi crestini printre care si constructori. Astfel ca am intocmit ad-hoc o echipa completa de profesionisti in constructii si am inceput construirea bisericii in regie proprie. Munca voluntara si ajutorul material pe care le-au depus enoriasii parohiei la construirea sfantului locas ne-au crescut moralul si ne-au stimulat in activitatea pastoral-misionara si de construire a bisericii. Familiile noastre, parintii si fratii nostri, rudele si prietenii au contribuit substantial la construirea bisericii. Proiectantul bisericii a fost domnul Florea Voicu, arhitect al Arhiepiscopiei Bucurestilor, iar inginerul de rezistenta al bisericii a fost domnul Rusca Vasile - "omul lui Dumnezeu”. Constructia bisericii s-a incheiat la data de  15 noiembrie 2007. De mentionat ca pe data de 19 noiembrie am finalizat demisolul bisericii. In noaptea de 19 spre 20 noiembrie a nins si cortul nu a mai rezistat greutatii zapezii, acesta rupandu-se. Am anuntat crestinii ca vecernia praznicului "Intrarii in Biserica a Maicii Domnului” se va savarsi in demisol. Din acel moment si pana in ziua de astazi slujim in demisolul bisericii iar deasupra acestuia se continua lucrarea bisericii, pe care o vom sfinti cu ajutorul lui Dumnezeu in 2010, de praznicul "Adormirii Maicii Domnului”.
 
Din luna noiembrie 2005 pana in luna august 2008 la biserica s-au efectuat multe alte lucrari, precum: montarea sistemului de incalzire a demisolului cu centrala proprie; trecerea de la curent monofazat la curent trifazat; au fost montate  geamuri de tip termopan cu profil din PVC; demisolul a fost dotat cu sistem de sonorizare interior si exterior cu o putere de 200 W; de asemenea au fost instalate 2 aparate de aer conditionat; biserica este prevazuta cu sistem antiefractie compus din alarma cu senzori de prezenta si sistem de supraveghere video; aleea care duce spre biserica a fost acoperita cu pavele din piatra; am acoperit biserica cu tabla de cupru de 0,5 mm; am tencuit exteriorul bisericii care este pregatit pentru parte decorativa; am electrificat biserica, toate cablurile si firele fiind parti ascunse in caramida si tencuiala; am pus pe turla o cruce din crom, care cantareste 100 de kg. 
 
Lacasul de cult este construit din beton si caramida plina de la Siceram Sighisoara, avand 8 piloni de sustinere de forma dreptunghiulara cu latura de 80 cm. Zidurile bisericii au o grosime de 60 cm, iar amprenta la sol este de 180 mp.
 
Biserica este construita in plan de nava cu pridvor deschis, cu urmatoarele parti componente: demisolul, pridvorul, pronaosul, naosul si Sfantul Altar. Demisolul se intinde pe o suprafata de 180 de mp. Are o latime de opt metri, inaltime de 2,80 m; este prevazut cu un oficiu si un punct sanitar si este amenajat pentru savarsirea sfintelor slujbe avand pronaos, naos si altar. Acesta va deveni un centru socio-cultural. Accesul se face direct din exterior.
 
Intrarea in biserica se face cu ajutorul treptelor din beton. Pridvorul este deschis, cu o bolta semisferica, sprijinita pe doua coloane foarte solide. Accesul in biserica se poate face pe intrarea principala situata in partea de vest, unde va fi o usa impozanta sculptata in lemn de stejar pe 4 registre si pe partea de sud unde sunt doua usi: una pentru intrare in Sf. Altar si una pentru accesul in naos pentru persoanele cu dizabilitati. Pronaosul este sprijinit pe patru stalpi si are doua ferestre mari. Are o latime de 8,5 m si o inaltime de 11 m cu o bolta semisferica de 6 m latime prevazuta in partea superioara de vest cu o fereastra.
 
Naosul, spatiul dintre pronaos si altar, este sustinut de patru stalpi cu arce din beton armat si este luminat de 2 ferestre mari in partea inferioar si in partea superioara de alte doua ferestre medii in partile de nord si de sud. Biserica are o turla octogonala deasupra naosului inalta de 20 m fiind prevazuta cu opt ferestre. Intre naos si catapeteasma avem o solee. Altarul este luminat printr-o fereastra. Tavanul altarului este in forma de arc de cerc, iar deasupra geamului are o forma de semisfera. Biserica este invelita cu tabla de cupru, iar crucea este confectionata din crom, cantarind 100 kg.
 
La ridicarea acestei biserici s-au ostenit oameni din toate categoriile sociale: Sindie Cristian (om de afaceri), Cvaci Remus (director general in Inspectia in Constructii a Capitalei), Popescu Mihai (inspector general al judetului Ilfov si apoi inspector general al Directiei Inspectie in Constructii a Capitalei), inginerii Paul, Gabriel si Tudor, electricianul Dorel Stamate, muncitorul polivalent Ioan Chiperi si multi oameni inimosi cu posibilitati materiale reduse dar dornici sa ajute biserica.
 
In prezent, la aceasta biserica slujeste P.C. Preot Nicolae Fieraru.

Galerie Foto

  • Biserica Adormirea Maicii Domnului - Titan 
    Biserica Adormirea Maicii Domnului - Titan
  • Biserica Adormirea Maicii Domnului - Titan 
    Biserica Adormirea Maicii Domnului - Titan
  • Punerea pietrei de temelie - martie 2004 
    Punerea pietrei de temelie - martie 2004
  • Lucrari de constructie - iulie 2006 
    Lucrari de constructie - iulie 2006
  • Biserica Adormirea Maicii Domnului - anul 2009 
    Biserica Adormirea Maicii Domnului - anul 2009
  • Biserica Adormirea Maicii Domnului - iunie 2010 
    Biserica Adormirea Maicii Domnului - iunie 2010
  • Pantocratorul - iunie 2012 
    Pantocratorul - iunie 2012
  • Fresca 
    Fresca